Учени от Университета Нюкасъл в Обединеното кралство твърдят, че са създали първите 3D

...
Учени от Университета Нюкасъл в Обединеното кралство твърдят, че са създали първите 3D
Коментари Харесай

Учени създадоха първите 3D отпечатани човешки роговици

Учени от Университета Нюкасъл в Обединеното кралство твърдят, че са основали първите 3D отпечатани човешки роговици, оповестява Mashable. Използвайки композиция от уникални био-мастила и рогови стволови кафези, те са отпечатали роговица в рамките на 10 минути. 

Ако методът получи здравно утвърждение, от 3D отпечатаните роговици могат да се възползват милиони хора, нуждаещи се от трансплантация на роговица, и такива, които страдат от влошено зрение заради увреждане на роговицата.

Роговицата е част от външната обвивка на окото. Изпълнява защитна роля и е изключително значима като най-силния оптичен детайл, осигуряваща по-голямата част от фокусиращата мощ на окото. Роговиците са гъвкави, само че пострадването им може да аргументи болежка и нарушаване на зрението. Инфекциозното нарушаване на окото Трахома също може да повлияе на роговицата и да доведе до слепота.

В изследване от 2016 година излиза наяве, че в света се реализира едвам една трансплантация на 70 нуждаещи се. Авторите на изследването заключават, че биоинженерството може да бъде " основна " част от облекчаването на тази потребност. Това е мястото, където се появява 3D печата.

Учените от Нюкасъл са основали " био мастило ", направено от веществата алгинат и колаген. Те ги смесват с човешките рогови стволови кафези. След това отпечатват роговицата в концентрични кръгове, в които стволовите кафези порастват към био мастилото.

" Уникалният ни гел - композиция от алгинат и колаген - поддържа стволовите кафези живи, до момента в който създават материал, който е задоволително здрав, с цел да поддържа формата си, само че задоволително мек, с цел да мине през дюзата на 3D принтера ", обяснява проф. Че Конън.

Авторите на изследването декларират, че евентуално ще отнеме години технологията да стане налична за пациентите. Въпреки това проучването е положително доказателство за концепцията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР